'Ik geniet al 25 jaar'
Stanza Bouw jubileert en floreert

Jeroen Appelman is een gelukkig man. “Natuurlijk gaat mijn leven ook niet altijd over rozen, maar ik doe al wel 25 jaar het werk waar ik van hou”, zegt hij. Jeroen is 50 jaar en zijn bedrijf, Stanza Bouw B.V., bestaat een kwarteeuw. Al zo lang is zijn organisatie steady as a rock.

De corebusiness van Stanza Bouw B.V. bestaat uit vastgoedonderhoud , wij ontzorgen onze opdrachtgevers in hun vastgoed. Hij vertelt: “Dat werk heb ik altijd mooi gevonden. Daarmee maken wij mensen blij. De bouwwereld is niet zo complimenteus, maar laatst zei een opdrachtgever: ‘Nooit eerder maakte ik mee dat er niet één klacht was.’ Dat zal ik uitleggen. We hebben in Amsterdam voor een groot vastgoedfonds 12 st entrees van appartementsgebouwen gerenoveerd, in 24 weken met een vast bouwteam met vaste bouwpartners. De opdrachtgever belde vaak of het wel goed ging omdat er geen klachten van de huurders waren, na oplevering ontvingen wij via onze opdrachtgever een bedankbrief van de huurdersvereniging. Dan krijg je zo’n compliment, wat schaars is in deze sector. Geweldig toch?”

De lat ligt hoog
Bij zijn organisatie werken vijf mensen in de buitendienst en drie op kantoor. Zij beheren circa 2.000 woningen en 100.000 m2 winkeloppervlak. Jeroen: “Heel bewust werken we met vaste partners: andere bouwondernemingen én ZZP’ers. Hier werken vaklieden waar we van op aan kunnen. Daardoor kunnen we met onze eigen mensen in vaste dienst prima uit de voeten. Komt er een vakman of -vrouw voorbij, dan is die niettemin altijd welkom. Echter, mijn lat ligt hoog. Voorbeeld: ik wil een stukadoor die strakke muren aflevert en daarna alles opruimt en schoonmaakt. ”Om daaraan toe te voegen: “Ik ben een teamplayer daarom werken wij al jaren samen met Redon Bouw BV uit Vaassen om een grotere dekking van ons werkgebied voor onze klanten te garanderen. Niet iedereen staat open voor samenwerking. Met goede mensen wil ik daarentegen altijd het avontuur aangaan.”

SKEEF, een bijzonder uitstapje

Samen met zijn broer Coos Appelman en een goede vriend Lodewijk Nessen is Jeroen Appelman eigenaar van SKEEF, een waterskicentrum met horeca, gelegen aan het strand van Luna 3 in Heerhugowaard. Wat als een leuk idee begon, werd werkelijkheid. Zo maakte Jeroen een bijzonder uitstapje. Met z’n 3en en ieder zijn eigen taak , Jeroen verzorgde alles voor de bouw ,Coos de financiën en Lodewijk alles voor de skibaan. “Wij vullen elkaar aan”, zegt Jeroen. Vorig jaar was een roerig jaar. Door corona mocht het bedrijf maar twee maanden open. Dit jaar hopen de heren op betere tijden. Het bedrijf wordt gerund door de managers Margreet Doets en Renee de Wit. “SKEEF bestaat 10 jaar, dus nog een jubileum”, glundert Jeroen. “Wij zijn trots op dit bedrijf en de realisatie, die best wat voeten in de aarde had. Maar het resultaat is een decennium later nog altijd fantastisch mooi. Ook is dit al weer 10 jaar genieten!


Pensioenfondsen en vastgoedbeleggers
Zijn opdrachtgevers zijn met name pensioenfondsen die beleggen in stenen en vastgoedpartijen. “Wij onderhouden en verbouwen hun gebouwen, van winkelcentra tot hotels en van huurwoningen tot maatschappelijk vastgoed. Denk bij dat laatste aan de vestigingen van de Dierenbescherming en van Jeugdzorg. Vele opdrachtgevers zijn al zo lang als Stanza Bouw bestaat aan ons verbonden. Door de diversiteit van onze klanten is onze organisatie heel stabiel en zijn we de internet- en bankencrisis fluitend doorgekomen. En ook nu, in deze coronatijd, hebben we een goed gevulde portfolio. Logisch ook, want elke dag gaan er dingen stuk, dus blijft het onderhoudswerk altijd bestaan.”

Gedenkwaardige opdrachten
Gevraagd naar gedenkwaardige opdrachten uit de afgelopen 25 jaar, zegt hij: “Mijn eerste klus. Ik was amper ingeschreven bij de KvK of ik mocht 150 deuren vervangen in Alkmaar. Zo’n eerste klus blijft je altijd bij. Een ander project: de renovatie van een winkelcentrum in Heiloo in 2015. Een grootschalig project dat we in gebruik een compleet nieuw interieur hebben gegeven. Ook noem ik “Woonmall Villa Arena”, waar we na oplevering in 2002 nog steeds al het onderhoud doen.” Hij denkt even na en zegt dan: “Weet je waar ik ook zo van heb genoten? In het mooiste gemeentehuis van Nederland in Hilversum, ontworpen door Dudok een monumentaal pand, bouwden wij een mindervalide-en publiekstoilet. De tegels hebben we laten namaken volgens het ontwerp van Dudok uit 1930. Het resultaat ging geruisloos op in het authentieke gebouw.

De wethouder dacht dat het toilet er altijd al had gezeten. Een mooier compliment konden we niet krijgen. Afijn, daar doen we het voor. Zo geniet ik al 25 jaar.”


Bronvermelding:
INTO Business Magazine Alkmaar
TEKST: Dennis Captein
FOTO: Michel ter Wolbeek